دنیای عطرها بسیار زیبا و البته پر از ظرافتهایی است که برای شناختشان باید درباره رایحهها اطلاعاتتان را کامل کنید. انواع عطر دستهبندیهای مختلفی دارند. با آشناشدن با آنها میتوانید در انتخاب عطرهای مناسب تصمیمهای بهتری بگیرید. برای اینکه هنر عطرشناسیتان را تقویت کنید، در این مقاله برایتان از انواع عطر مردانه و زنانه گفتهایم. برندهای معروف عطر و ادکلن دنیا را هم به شما معرفی کردهایم. دوست دارید با ما همراهی کنید؟
انواع عطر گرم و سرد
حتما شما هم در عطرفروشی اصطلاح عطر گرم و سرد را شنیدهاید اما شاید از فروشنده معنایش را نپرسیدهاید. اجازه بدهید که برایتان بگوییم، منظور از عطرهای سرد چیست و به چه رایحههایی عطر گرم گفته میشود. عطرهای سرد از رایحه موادی مانند مرکبات، میوههایی نظیر هندوانه و خیار تولید میشوند. عطرهای گرم از موادی تهیه میشوند که گرمی و حرارت تولید میکنند؛ مانند ادویهها، شکلات یا انواع چوب. شما طرفدار کدام نوع از این عطرها هستید؟
انواع رایحه عطر
رایحه عطرها هم دستهبندیهایی دارد. عطر را براساس بو به گروههای زیر تقسیمبندی میکنند:
- تازه؛
- گلی؛
- شرقی؛
- چوبی.
رایحه تازه
بوهایی که در دستهبندی رایحههای تازه یا در اصطلاح فرنگی فرش (fresh) قرار میگیرند، ترکیباتی از مرکبات، آب و گیاهان را در خود دارند.
گلی
رایحههای گلی هم از گلهای مختلف گرفته میشوند. طیف وسیعی از گلهای خوشبو در صنعت عطرسازی کاربرد دارند. از رز و یاسمن گرفته تا انواع گلهایی مانند بابونه هم در صنعت عطرسازی کاربرد دارند.
شرقی
منظور از رایحههای شرقی چیست؟ منظور عطرهایی با بوهای گرم و شیرین با اندکی مواد تندوتیز است. این دستهبندی میتواند با وجود موادی از خانواده گلها، چوبها و عناصر طبیعی دیگر ساخته شود.
چوبی
از چوبهای معطری مانند صندل برای عطرسازی استفاده میشود. یکی از انواع رایحههای موجود در عطرها هم بوی چوب است که حالتی گرم دارند. البته از چوبها در ترکیب عطرهایی در دستهبندی عطر سرد هم استفاده میشود.
انواع ادکلن از نظر اصطلاحات عطرشناسی
عطرها ویژگیهای مختلفی دارند و دستهبندیهایی متفاوت. در بررسی انواع عطر باید نوعی تقسیمبندی برای بررسی میزان غلظتها داشته باشیم. ۵ دستهبندی کلی در این زمینه وجود دارد:
- پرفیوم یا همان عطر
- اُو دُ پرفیوم؛
- اُ دُ توالت؛
- اُو دُ کُلُن؛
- اُو فرِش.
انواع عطر از نظر غلظت را با هم مرور میکنیم:
پرفیوم
غلیظترین نوع عطر همین مورد یعنی پرفیوم است. غلظت روغنهای ضروری موجود در این نوع از عطر حدود ۳۰درصد است. این عطرها سنگینتر و روغنیتر از انواع دیگر هستند و ماندگاری بالاتری هم دارند. مقدار الکل موجود در پرفیومها کمتر از سایر انواع عطر است و برای همین به کسانی توصیه میشوند که پوستهایی حساس دارند و نباید عطرهای حاوی الکل استفاده کنند.
اُ دُ پرفیوم
در این نوع از عطرها هم حدود ۱۵ تا ۲۰درصد روغنهای معطر وجود دارد. قیمت ادوپرفیومها معمولا کمتر از پرفیومها است و ماندگاریشان در حدود ۶ تا ۸ ساعت برآورد میشود. درصد الکل این عطرها بیشتر از پرفیومها است اما کماکان گزینه مطلوبی برای کسانی هستند که پوستی حساس دارند.
اُ دُ توالت
درصد غلظت روغنهای معطر و عصارههای خوشرایحه موجود در ادوتوالتها در حدود ۵ تا ۱۵درصد است. ماندگاری این نوع از عطرها در حدود ۲ تا ۴ ساعت است و قیمتی پایینتر از دو نوع عطر قبلی دارند که پیشتر توضیح دادیم. در ترکیب چنین عطرهایی درصد الکل هم اندک نیست.
اُو دُ کُلُن
غلظت اودکلنها بالا نیست و شاید در حدود ۲ تا ۴درصد از روغنها و عصارههای خوشبو در ترکیبشان استفاده میشود. ادوکلنها بیشتر برچسبی برای معرفی عطرهای مردانه هستند اما انواعی از ادکلنهای زنانه هم در بازار موجود است. این عطرها حدود ۲ ساعت ماندگاری دارند.
اُو فرِش
این نوع از عطرها دستهبندی زیاد معروفی نیستند. در حدود ۱ تا ۳درصد عصارههای خوشبو در آنها وجود دارد و غلظتشان زیاد بالا نیست. بیشترین مادهای که در ترکیبشان وجود دارد هم آب است. اوفرشها فقط یک ساعت ماندگاری دارند.
انواع نت عطر
عطرها مانند موسیقی هستند؛ بوی خوششان میپیچد و استشمامشان دلانگیز است. مانند نتهای موسیقی، برای معرفی بخشهای مختلف موجود در ترکیب هر عطر از عنوان نُت استفاده میشود. نتهای موجود در عطرها چند دستهبندی دارند:
- نتهای بالا؛
- نتهای میانی؛
- نتهای پایه.
نتهای بالا
این نتها همان بوهایی هستند که به محض اسپریکردن عطر به مشام میرسند. موادی که در این بخش از ترکیب وجود دارند، سریع تبخیر میشوند. مولکولهای این مواد سبکتر هستند و کوچکتر.
نتهای میانه
به نتهای میانه نتهای قلبی هم میگویند. در واقع، رایحههایی هستند که بعد از گذر زمانی از اسپریکردن عطر به مشام میرسند و معمولا ماندگاریشان بالاتر از نتهای بالا است. بوی خوش عطرها تاحد زیادی به واسطه این بخش از عطر استشمام میشود.
نتهای پایه
وجود موادی عطری در ترکیب عطر که بویشان با عنوان نت پایه شناخته میشود به ماندگاری و تقویت بوی عطرها کمک میکند. ماندگاری این بخش از بوی عطرها بیشتر از نتهای دیگر است. بعد از حدود ۳۰ دقیقه از اسپریکردن عطر، نتهای پایه به مشام میرسند.
انواع عطر بر اساس ماده معطر
عطرها در ۴ گروه کلی شرقی، چوبی، گلی و تازه قرار میگیرند. هریک از اینها با مواد خوشبوی مختلفی تولید میشوند. در ادامه برایتان از مواد و ترکیبات سازنده هریک از عطرهای این دستهبندیهای میگوییم:
- رایحه شرقی؛ بوی چوب و مواد خوشبویی که از گیاهان استخراج میشوند، مانند وانیل در این دستهبندی قرار میگیرند.
- رایحه چوبی؛ چوب گیاهان و درختان خوشبو هم سازنده ترکیبات این دسته از عطرها است.
- رایحه گلی؛ میوهها و گلها سازنده ترکیبات خوشبوی این گروهاند.
- رایحه تازه؛ مرکبات و علفهایی باطراوت هم خوشبو هستند و در ساخت این نوع از رایحهها کاربرد دارند.
با انواعی از اصطلاحات دنیای عطرسازی آشنا شوید
از معروفترین و پرکاربردترین اصطلاحات دنیای عطرسازی به موارد زیر دقت کنید:
- تُن؛ این اصطلاح نشاندهنده بارزترین ویژگی و مشخصه یک عطر است. برای مثال، گفته میشود که عطر ایکس دارای تن پرتقالی است.
- نفوذ؛ هرچقدر که نفوذ یا بهقول فرنگیها دپث (depth) در یک عطر بالاتر باشد، ماندگاری تُن آن هم بیشتر میشود.
- آکورد؛ منظور از این اصطلاح، هماهنگی بوی میان ترکیبات مختلف یک عطر است. هرچقدر که آکورد عطر بهتر باشد، رایحه خوشتر و منسجمتری هم ایجاد میکند.
اسم انواع عطر مردانه
آشنایی با اسامی واقعی عطرهای مردانه و زنانه کار سادهای نیست؛ بهشرطی که زبان انگلیسی و البته فرانسویتان خوب باشد. در ایران نام بسیاری از عطرها متفاوت از عنوان واقعیشان تلفظ میشود. در ادامه میخواهیم از انواع معروف عطر مردانه و تلفظهای درستشان پرده برداریم. اسم تمام عطرها به فارسی را که نمیتوانیم دوره کنیم اما نگاه به معروفترینها خواهیم داشت. موافق هستید؟
- دیور ساواج (Dior Sauvage)؛ این عطر در اصل کلمهای فرانسوی است و به آن سُوَژ میگویند اما در زبان انگلیسی و در بازارهای ایرانی ساواج یا ساواژ گفته میشد.
- هوگو باس (Hugo boss)؛ هوگو باس تلفظ سختی ندارد و عطر معروفی است که آلمانیها روانه بازار کردهاند.
- هرمس (Hermès)؛ این عطر فرانسوی در اصل اِقمِس خوانده میشود اما ما آن را با نام هرمس میشناسیم.
- کم دی گارکونس (Comme des Garçons 2)؛ این عطر مردانه در فارسی بسیار متفاوتتر از اصل فرانسویاش تلفظ میشود. این عطر به معنای «مانند پسران» است و اینطور تلفظ میشود: کُم دِ گَقسون.
اسم انواع عطر زنانه
حالا بهسراغ تعدادی از انواع عطر زنانه خوشبو و معروفی میرویم که تلفظشان سخت است و در ایران به آنها چیزی بسیار متفاوت از نام اصلیشان گفته میشود:
- میسون فرانسیس کورکجان (Maison Francis Kurkdjian)؛ برای تلفظ اصیل و فرانسوی این عطر باید آن را اینطور صدا کنید: مِزون فرانسه کورکدیجان. عجیب شد، نه؟
- سولی برولان (Tom Ford Soleil Brûlant) این عطر برند تام فورد معنای جذابی دارد و اینطور تلفظ میشود: تام فورد سُلِی بقولان. معنایش چیست؟ خورشید تابان و سوزان. جالب است؟
- گرلن کوییر بلوگا (Guerlain Cuir Béluga) نام این عطر هم هست: گِقلن کوییق بلوگا. نام عطرهای خارجی معمولا طولانی است و اگر بخواهید اصلشان را تلفظ کنید، کمی به دردسر میافتید. نه؟
- میزنسر ترِشر (Mizensir Très Chère )؛ این عطر هم در فرانسوی با عنوان میزِنسِق تِخهشِق شناخته میشود.
انواع رایحه های عطر لالیک
لالیک یکی از معروفترین برندهای عطر دنیا است. از جمله انواع عطرها و رایحههایی که روانه بازار میکند هم باید به موارد زیر اشاره کنیم. انواع عطر معروف لالیک را میشناسید؟
- لامور؛ این عطر ترکیبی است از رایحه گلها و مرکبات و طرفداران زیادی دارد.
- اُمَژ او لوم؛ ترکیبی از نعنای هندی و رایحه چوبهای خوشبو، عطر این مدل از برند معروف لالیک را میسازند.
- لالیک لَ پَقفم؛ رایحه وانیل، بادام و سرکه بالزامیک در کنار گیاهان دیگر میتوانند این عطر خوشبو را بسازند.
- لالیک وایت؛ این عطر مناسب طرفداران بوی تازه و خوش مرکبات است و در کنار آن، رایحه چوب هم استشمام میشود.
- اُمبق نواَق؛ این عطر رایحهای چوبی و شیرین دارد و در آن از تنباکو و انواع ادویهها استفاده شده است.
انواع رایحه های عطر کازاموراتی
کازاموراتی از برندهای معروف ایتالیایی در بازار عطر است. برای آشنایی بیشتر با آن، بهتر است که با هم تعدادی از معروفترینهایش را مرور کنیم:
- کازاموراتی بوکه ایدیال؛ این عطر رایحهای تلخ و گرم دارد. اهل استفاده از چنین بوهایی هستید؟
- کازاموراتی فییِر؛ این عطر رایحهای تلخ و خنک دارد.
- کازاموراتی لیرا؛ این عطر بویی شیرین دارد و در ترکیبش از مرکبات استفاده شده است.
- کازاموراتی گرن بالو؛ این عطر بویی تلخ و خنک دارد و بسیار پرطرفدار است.
انواع رایحه های عطر آمواج
اگر طرفدار دنیای عربها باشید و از رایحههای سنتی و حالوهوای سرزمینشان خوشتان میآید، به شما توصیه میکنیم که با تعدادی از بهترین عطرهای برند عربی آمواج آشنا شوید:
- اَجوَد؛ این عطر مناسب کسانی است که از رایحههای گرم خوششان میآید. در ترکیباتش هم ادویه و چوبهای معطر وجود دارد.
- افرا؛ دوستداران بوی گل بهویژه رزهای خوشبو از رایحه افرا استقبال میکنند.
- آمواج گلد پوق اُم؛ تلفیقی از بوی چوب و گلهایی مانند رز هم این عطر آمواج را میسازند.
- عطار بشیر؛ این عطر هم برای زنان قابلاستفاده است و هم مردان. بوی عنبر، عود و رز در آن ترکیب جذابی به وجود آورده است.
انواع رایحه های عطر لانکوم
لانکوم نیاز به معرفی ندارد و همه میدانند که این عطر از بهترین برندهای جهان است. از خوشبوترین و خاصترین محصولاتش هم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- پُتاِتر؛ این واژه در زبان فرانسوی به معنای «شاید» است و تلفظش هم اینطور است: پُتاِتق. اگر از بوی وانیل، گل و چوبهای معطر خوشتان میآید از این عطر هم لذت خواهید برد.
- پُاِم؛ عطری که نامش به معنای شعر باشد، گزینه جالبی به نظر میرسد، نه؟ این عطر از ترکیب وانیل، میوه و گلهای مختلف درست میشود.
- بَلفراُم؛ ترکیب تنباکو، مرکبات و اسطوخدوس هم عطر جادویی بلفرام را میسازد که از مشهورترینهای برند لانکوم است.
- ایپنوزاُم؛ بوی مشک، نعنای هندی و مرکبات در ترکیب با یکدیگر خروجی جذابی مانند این عطر را دارند.
در آخر
شناسایی دنیای عطرها به شما کمک میکند که در خرید به نتیجهگیریهای بهتری برسید. کسی که بوها و قوانین دنیای عطر را میشناسد، با استشمام رایحههای مختلف در فروشگاه و در هنگام خرید دچار سردرگمی نمیشود. اگر بتوانید از انواع عطر و رایحهها سردربیاورید، بهترین عطرها را برای خود یا دوستان و عزیزانتان خریداری میکنید. چه چیزی از این بهتر؟ با آگاهی از دنیای عطرها و بررسی قیمت انواع عطر بهترین خرید را رقم بزنید.
حیات پرفیم اوقات خوشی را برای شما عزیزان آرزو دارد.